Öncelikle mevsimsel beslenme çok önemli bir konu.Her mevsim;ihtiyacınız olan besini,meyveler ve sebzeler yoluyla size sunuyor.Yani tüm besinleri sezonunda yemeniz şart.Ama ne yazıkki böyle yapamıyoruz.Bu yanlış bir davranış.Her mevsim ülkemizde yetişen besinler,doğanın bizlere verdiği o mevsimin getirebileceği birtekım etkileri üzerimizden atmamıza yardımcı olan hediyelerdir.Bu nedenle mevsimsel meyve ve sebzeleri tüketmek konusunda son derece dikkatli olmamız gerekir.
- Anksiyete ve stresli dönemlerde Ayurveda'ya gore nasıl beslenmeliyiz?
Anksiyete zamanında vücut daha fazla enerji ye; fazla şekere,tuza ve ekşiye ihtiyaç duyar.Depresyon döneminde ise vücudunuzda enerji birikmesi olur.Böyle günlerde tatlı,tuzlu ve ekşi yememeniz gerekir.Bunun yerine acı baharatlı kekremsı şeyleri yemeniz iyi olur.
- Kış aylarında yenmesi tavsiye edilen besinler.
Kış aylarında özellikle yemeklerden zencefil,sarmısakve biber eksik edilmemeli.Ayrıca bitki çayları özellikle demleme olanlarını şeker yerine bir kaşık balla öneriyorum.
Antioksida içeren otları kaynatıp bol bol içmeniz ,bununla beraber zencefil suyu,fesleğen suyuv balı karıstırıp bunu sabah,öğlen ve akşam birer kaşık yersenız bağışıklık sisteminiz güçlenir ve bakteriler sizi etkiliyemez.
Ayrıca metabolizmayı hızlandırmak için de birkaç önerimiz var;
Bol bol kurutulmuş zencefil kullanın. sofranızda kullandığınız baharatlar ve tuz gibi zencefili de kullanabılırsınız.Bütün yemeklerinize ve salatalara ilave edebilirsiniz.Tabi sarmısak içinde aynı şey geçerli yemeklerinize pişerken kullanabilirsiniz özellikle kış aylarında şüphesiz pek çok faydası var ama sindirim sistemi için olanınıda vurgulamak isterim.
- Peki Ayurveda da güzel ve yaşlanmadan kalabilmek için ne yapmak gerekiyor.
Bol bol acı yemek. :) Acı olan her türlü ot ,sebze; ne olusa yiyebilirsiniz.Çünkü bunlar antioksidan içeri.Ayrıca eğer güzel kalmak istiyorsanız, tuz kullanmaktan mümkün oldukça kaçının.Eğer çok tuz kullanırsanız ; erken yaslanır,saçlarınızı erken kaybedersiniz,erken kırışırsınız.Hatta antioksidan içeren bazı besinlerle tuzu birliktr tüketirseniz antioksidanın olumlu etkilerini değil tuzun olumsuz etkilerini alabilirsiniz.
Aloe vere ,bol miktarda antioksidan içeren güzellik için faydalı bır besindir.Aloe vera yı kaynatıp uyunu içebilirsiniz.Yüzünüzü bu suyla yıkıyabilirsiniz.
Bu arada siyah çay da antioksidan içerir fakat şekersiz tüketmek gerekir.çünkü şeker çay'ın antioksidan etkisini öldürüyor.
Ayurveda ile yaşamdan iyi ve sağlıklı bir hafta dilerim :
Sevgiler;
Yorumlar
Yorum Gönder